möte

Avoliitto

Kuinka avoliitto eroaa avioliitosta?

Avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi, sovelletaan lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Avopuolisot voivat myös sopia omistussuhteista laatimalla avopuolisoiden välisen sopimuksen. Lain mukaan avopuolisolla on oikeus vaatia omaisuuden erottelua avoliiton päätyttyä.

Lähtökohtana erottelussa on, että kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa, mutta joissakin tapauksissa avopuolisolla voi olla oikeus hyvitykseen – jos on esimerkiksi lyhentänyt toisen lainaa tai hoitanut yhteisiä lapsia sillä välin, kun toinen on käynyt töissä.

Mitä tarkoittaa avoliittosopimus?

Avopuolisot voivat tehdä ennaltaehkäisevän sopimuksen sen varalta, että parisuhde loppuisi. Sellaisessa sopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi;

  • mikä omaisuus kuuluu sopimuksen piiriin
  • mikä omaisuus kuuluu kenellekin ja missä suhteessa
  • mitä periaatteita tulee ottaa huomioon omaisuuden jakamisessa, sekä muita yksityiskohtia

Avoliittosopimus on vapaamuotoinen, mikä tarkoittaa sitä, että laissa ei ole mitään erityisiä säännöksiä, joiden mukaan sopimus täytyy tehdä. Voidaan kuitenkin suositella, että sopimus tehdään kirjallisena ja että sopimuksen vahvistaa kaksi esteetöntä henkilöä.

Ota yhteyttä

Jätäthän yhteystietosi, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä.